Kedy potrebujeme rozbor vody?

Vedeli ste o dôležitosti rozborov vody? Možno vás táto otázka netrápila, pokiaľ ste sa nepustili do stavby nového domu. Prečo ho budete potrebovať? Rozbor vody je potrebný nielen kvôli zisteniu čistoty a kvality vody, ktorá nám priteká do kohútikov. Je potrebný napríklad ako príloha k dokumentom odovzdávaným na stavebnom úrade pre skolaudovanie novostavby. Rovnako ale bude potrebný aj pri úkonoch spojených s otvorením prevádzky. Hlavne pre prevádzky podliehajúce epidemiologicky závažným činnostiam ako je príprava občerstvenia alebo prevádzky starostlivosti o ľudské telo.

laboratórny rozbor

Studničná alebo mestská voda?

Studničnú vodu by ste podľa správnosti mali dať skontrolovať raz ročne, aby sa preukázali hodnoty nenasvedčujúce znečisteniu alebo kontaminovaniu vody, ktorú používate na varenie a pitie. Samozrejme je možné zaslať vzorky na rozbor vody aj v prípade, že používate mestský vodovod. Pri akomkoľvek podozrení je rozbor potrebný. Voda je kvapalina bez pevných čiastočiek, farby a zápachu. Ak teda spozorujete vo svojej vode stopy po znečistení, zmenu farby alebo dokonca zápachu, nekonzumujte ju.

Domáci rozbor vody alebo rozbor v akreditovanom laboratóriu?

Ak potrebujete výsledky použiť pre účely dokladovania na úradoch je potrebné siahnuť po rozbore vody z akreditovaného laboratória.

Tip: Zistite koľko stojí rozbor vody, zažeňte všetky pochybnosti o kvalite vody – odborným a presným rozborom

pitná voda

Pre jednoduché a rýchle potvrdenie parametrov vody sú dostupné aj domáce testy na rozbor vody. Informovať vás budú o tvrdosti vody alebo o jej Ph. Zistiť týmto rozborom môžete aj prítomnosť mangánu alebo železa.

V prípade, že chcete vedieť viac – či vaša voda neobsahuje pesticídy, mikroorganizmy alebo iné neželané substancie môžete si vybrať s rôznych laboratórnych testov vody. Ako napríklad priamo mikrobiologický rozbor vody, fyzikálno – chemický rozbor vody alebo kolaudačný rozbor vody, vyhovujúci podmienkam ktoré požaduje proces schvaľovania kolaudácie nehnuteľnosti.

Podobné príspevky